Laadpalen verplicht aan nieuwe gebouwen

Met garantie op een hoog rendement en een zonnige toekomst!

Laadpalen verplicht aan nieuwe gebouwen in Vlaanderen.

Vanaf 11 maart verplicht laadpalen aan nieuwe gebouwen in Vlaanderen.
Wie na 11 maart 2021 in Vlaanderen een zogenaamde omgevingsvergunning aanvraagt voor het optrekken van een gebouw, zal meerdere laadpunten voor elektrische voertuigen moeten voorzien, of daar op zijn minst de nodige buizen voor moeten steken.


Bij de bouwaanvraag voor een residentieel project met minstens twee parkeerplaatsen, zal vanaf 11 maart voor elk van deze parkeerplaatsen een oplaadpunt of de nodige infrastructuur (wachtbuizen en kabelgoten) voor de installatie moeten voorzien worden.

Voor gebouwen die grondig gerenoveerd moeten worden (waarvoor een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd) en die meer dan 10 parkeerplaatsen ter beschikking hebben, geldt dezelfde regel.

Bij nieuwe, niet-residentiële gebouwen met minstens 10 parkeerplaatsen moeten minimum twee laadpunten geïnstalleerd worden. Minstens 25% ervan moet voorzien worden van de juiste infrastructuur om de installatie mogelijk te maken.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de wetgeving nog strenger want dan zal élk niet-residentieel gebouw met minstens 20 parkeerplaatsen moeten worden uitgerust met twee of meer laadpunten.